Beste welpen en ouders/verzorgers. Van 20 juli t/m 24 juli is de welpenhorde van scouting Pieter Maritz op zomerkamp gegaan in Amersfoort.  Het thema was ‘special forces’: De welpen en leiding waren soldaten en commandanten van eenheid KIC (Koninklijke Infanterie Commandotroepen) van de special forces van defensie. Ze dachten dat ze alleen op jaarlijkse oefening moesten gaan om weer missies te mogen doen, maar de week liep toch wat anders… Hier kunnen jullie lezen hoe het zomerkamp verlopen is!

Veel liefs van de commandanten!

Maandag

Maandag kwamen alle soldaten van eenheid KIC aan op de locatie van de legerbasis. Daar zouden ze samen met de Commandanten Fly, Bull, Verband, Bluefire, Ruis, en Bytes een week lang de jaarlijkse oefening houden, zodat ze aankomend jaar weer op missies mogen. Er was wel iets raars aan de hand: Eenheid KIC zou de basis van Eenheid B overgedragen krijgen, maar van eenheid B was geen enkel spoor. Wel vonden we in de eetzaal wat halfvolle koffiebekers en borden op de grond. Na verdere inspectie bleek er ook een onafgeschreven briefje te liggen waarop stond: “KIC, wij zijn weg want B………” Het leek alsof eenheid B in grote haast vertrokken was. Sommige commandanten vertrouwden de boel niet, en waren bang dat eenheid B in gevaar zou zijn. Maar omdat we niks zeker konden weten besloten we de legerbasis maar verder op te bouwen. De soldaten moesten natuurlijk hun eigen slaapplek maken. Dat moest dit jaar extra strak, want de slaapzaal was een beetje klein! Gelukkig paste het precies. We hebben ook een verdedigingsfort getimmerd, ghilliepakken gemaakt, en bordjes geverfd voor alle plekken in de basis.

Na een voedzame maaltijd (pannenkoeken!) hadden we een leuk avondspel. De commandanten hadden besloten dat zolang we niks van eenheid B zouden horen, we toch maar met de oefening door moesten gaan. Tijdens het avondspel moesten de kampen van eenheid KIC (rood, zwart, grijs, en bruin) steeds 1 persoon nomineren om een opdracht te doen, waarmee punten behaald konden worden. Met die punten konden de kampen een rang omhoog gaan! Er waren een paar gekke opdrachten (Bijvoorbeeld: Blaas een kaas uit met je neus, en dansen op ‘Who let the dogs out’) en een paar serieuze (Bijvoorbeeld: Bedenk een strijdkreet met je team). Na het spel gingen de soldaten lekker slapen.

Dinsdag

Dinsdagochtend was het onze communicatie-expert en techneut, commandanten Ruis en Bytes, gelukt om een bericht van eenheid B binnen te krijgen. Het was een videobericht van commandant Baas, de leider van eenheid B. Hij wist ons te vertellen dat Gif, ons welbekend, weer eens actief was. Gif was vroeger een generaal van de special forces, maar is een paar jaar geleden oneervol ontslagen omdat hij de baas probeerde te worden. Sindsdien probeert hij van alles om zijn plan te laten slagen. Zo heeft hij wel eens de koning geprobeerd te vergiftigen! Nu heeft hij weer een nieuwe plannetje: Hij heeft een bom geplaatst onder het paleis van de koning en onder de tweede kamer die hij op afstand kan laten ontploffen met een ontsteker. Dan wordt hij de baas in Nederland! Hij heeft om de baas te blijven wel de steun nodig van de special forces, dus hij heeft vorige week eenheid B gevraagd om hem te helpen. Dat wilde eenheid B natuurlijk niet! Gif heeft ze toen bedreigd, en sindsdien zitten ze ondergedoken! Commandant Baas vroeg aan ons om Nederland te redden door de ontsteker te vinden en deze onschadelijk te maken, omdat Gif niet weet dat wij van de bom afwisten. Hij had voor ons een kaart met locaties van zijn ondergedoken soldaten die we konden bezoeken voor meer informatie. We besloten dat om Gif te stoppen we 4 dingen nodig hadden: Een deactivator om te zorgen dat de ontsteker de bom niet af zou laten gaan, de code en sleutels van de ontsteker om hem definitief uit te zetten, en de locatie van de ontsteker.

Met deze informatie op zak gingen we op hike! De wandeling was door een heel mooi gebied met veel dieren, bijvoorbeeld paarden en hertjes. Onderweg kwamen de soldaten de commandanten tegen. Die hadden met hun ondergedoken vrienden van eenheid B gesproken. De soldaten moesten laten zien dat ze goed konden sluipen, klimmen, een geheime verblijfplaats bouwen, en ook dat ze een beetje slim zijn door puzzels op te lossen. In ruil daarvoor kregen ze de code en sleutels van de ontsteker! Die hadden de commandanten van de soldaten van eenheid B gekregen, die tijdens hun onderduikperiode niet stil hadden gezeten.

Omdat we ’s ochtends en ’s middags zoveel voortgang hadden gemaakt met de hele Gif-situatie besloten de commandanten dat die avond de oefening voortgezet kon worden. Eerst moesten de soldaten laten zien dat ze spullen konden smokkelen door vijandig gebied, en daarna hebben ze een super leuke film gekeken over een paar hele speciale geheim agenten: 3 hamsters!

Woensdag

Woensdag ochtend hadden commandanten Ruis en Bytes weer een videoboodschap ontvangen. Deze keer van de techneut van eenheid B, die had de bouwtekeningen voor een deactivator geschreven, en wilde die graag naar ons sturen zodat wij die konden bouwen. Dat hebben we die ochtend dan gedaan! Met veel elektriciteitsdraadjes, een zoemer, een batterij, en andere moeilijke onderdelen lukte het de soldaten om een paar prototypes te maken. Bytes kon daarmee een echte deactivator bouwen. We wilden ook onze basis nog wat cooler maken, dus we hebben ook fakkels en stoere vlaggen gemaakt. Omdat commandant Bytes wat tijd nodig had om de echte deactivator te maken besloten we dat we maar weer de oefening op moesten pakken.

’s Middags gingen we daarom ons eigen eten koken: Soep als voorgerecht, pizza als hoofdgerecht, en speculaas-slagroomtaart als toetje! De soldaten hebben echt alles zelf gemaakt, en het was super lekker!

’s Avonds vonden commandanten Fly en Bluefire dat het strategisch inzicht van de soldaten getest moest worden met een groot bordspel: vierzijdig stratego. Elk kamp kreeg een aantal pionnen met soldaten van verschillende rangen, en moest zo de vlag van de tegenstanders zien te veroveren terwijl ze allemaal ook hun eigen speciale, geheime missie moesten voltooien.

Donderdag

Donderdagochtend werden de soldaten ruw uit hun slaap getrokken door commandant Verband, die had besloten de soldaten goed te drillen. We moeten immers elk moment alert blijven! Toen we na het ontbijt lekker aan het spelen waren kregen we ineens een verontrustend bericht binnen. Het was een videoboodschap van Gif! Hij zei dat we moesten stoppen zijn plannen te dwarsbomen omdat het ons nooit zou lukken. Maar als we wel door zouden gaan, dat er dan consequenties waren! De commandanten en soldaten besloten dat ze natuurlijk Gif wel wilden stoppen! Daarom gingen ze die ochtend trainen en een plan bedenken om de locatie van de ontsteker te achterhalen. Die ochtend hebben de soldaten geleerd om vallen en boobytraps te maken, hebben ze hun kracht en conditie verbeterd, en hebben ze geoefend op hun schietvaardigheid.

’s Middags was er een plan om de locatie van de ontsteker te achterhalen! De commandanten waren achter een handelaar gekomen die precies de benodigdheden voor een bom en ontsteker geleverd had op een geheime locatie, en ze hadden deze handelaar een bericht gestuurd. We kregen een videobericht terug waarop de handelaar onherkenbaar was. Hij vertelde dat hij ons best wilde vertellen waar hij de spullen geleverd had. Dat was dan waarschijnlijk de locatie van de ontsteker. Maar, hij wilde dat niet zomaar doen! Als zijn klanten er achter kwamen dat hij hun informatie aan de special forces doorgaf, dan wilde niemand meer spullen van hem kopen. Als wij een nieuwe handel voor hem zouden opzetten, dan wilde hij ons wel de locatie geven. De soldaten hebben toen allerlei spullen van defensie bij elkaar verzameld: Munitie, voedingswaren, en camouflagenetten. De commandanten stuurden dat op naar de handelaar die zo een nieuwe handel in legerspullen kon beginnen. Daarom vertelde hij ons dat hij de spullen geleverd had op een bouwterrein, niet ver van onze basis! We gingen daar niet meteen naartoe, want we moesten eerst een op krachten komen door wat te eten.

Na een goede andijviestammpot besloten commandanten Fly, Ruis, en Bluefire de soldaten eens bij elkaar te halen. Ze vertrouwden de andere commandanten Verband, Bytes, en Bull voor geen meter. Ze vonden dat er een plan gemaakt moest worden om te kijken of die andere 3 wel te vertrouwen waren. Dat plan was als volgt: Eerst zouden de deactivator die Bytes gemaakt en de sleutels voor de ontsteker duidelijk op de tafel in de eetzaal gelegd worden. Daarna zouden de goede commandanten voorstellen om de omgeving te gaan verkennen. Dat wilde Fly, Ruis, en Bluefire natuurlijk niet echt, dat was een smoesje. Want dan zouden Verband, Bytes, en Bull samen de jeep nemen om zogenaamd wat verder weg te kunnen verkennen. Dan konden wij ons gaan verstoppen in de bosjes rond het clubhuis. Als Verband, Bytes, en Bull echt voor Gif werkten, dan zouden ze eerder terug bij de basis komen omdat ze dachten dat wij toch weg waren om te verkennen, zodat ze de deactivator en sleutels konden pakken. Dan zouden wij nooit de bom tegen kunnen houden! Maar de soldaten waren natuurlijk niet weg, die waren verstopt. Dus die konden, als Verband, Bytes en Bull in de eetzaal waren, ze op heterdaad betrappen, insluiten, en in elkaar butsen. Zo gezegd, zo gedaan. Toen we verstopt zaten in en rondom de basis kwamen ineens Verband, Bytes,  en Bull terug. Ze waren dus inderdaad verraders! We hebben ze toen gebutst totdat ze sorry zeiden en beloofden ons te gaan helpen Gif te stoppen. Ze brachten de soldaten naar de exacte locatie van de ontsteker, en die hebben we toen weten te ontmantelen met de sleutels, de code, en de deactivator! We hadden Nederland gered!

We besloten dat de verraders nog wel wat straf verdienden. Door het butsen waren ze een beetje view geworden, maar nog lang niet vies genoeg! De soldaten hebben toen een grote modderpoel gemaakt waar de slechte commandanten door heen moesten. Ook mochten de soldaten yoghurt op de commandanten schieten, en de commandanten wat vies te eten geven. Tenslotte kregen de commandanten een plens water en wat glitter over hen heen! Toen waren ze genoeg gestraft, en besloten we ze vergeven. Wel op voorwaarde natuurlijk dat ze als dubbel-dubbelspion weer voor ons gingen werken om Gif gevangen te nemen.

Vrijdag

Vrijdagochtend gingen de soldaten de basis een beetje opruimen, en mochten ze een rondje in de jeep rijden! Ook hebben ze toen een filmpje voor de ouders voorbereid om de ouders te laten zien hoe de oefening ging, en hoe ze de wereld hebben gered. ’s Middags mochten de soldaten relaxen: Er werd wat gesport, ze maakten een energiedrankje, en we hebben nog een film gekeken! Na een super lekkere maaltijd van hamburgers en krieltjes was het grote avond-ophaal programma. De soldaten mochten zelf kiezen wat ze leuk vonden: Dansen, Duckies lezen, voetballen, etc. Langzaamaan werden alle soldaten opgehaald, en mochten ze weer naar huis.