De welpenwet

De welpenwet zegt een welp namens iedereen op voor de opkomst, bij het openen.

Een welp speelt samen met de anderen in de rimboe. Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur.

De wet bestaat uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld:

 • Een welp speelt samen met anderen…
  De leiding maakt de opkomst en hoopt hierbij dat jij vooral een fijne middag hebt samen met de andere welpen. Hierbij horen veel spellen, vaak samen met de andere welpen. We hopen ook dat je af en toe (spelend) iets nieuws leert!
 • Een welp speelt […] in de rimboe…
  De opkomsten zijn zover mogelijk in het bos, want dit is een plek waar we als welpen graag zijn. Ook zie je in het welpenhok op de muur een mooie tekening. Deze tekening is gebaseerd op het Jungle Book. Ook de namen van de leiding, en sommige opkomsten, zijn op dit verhaal gebaseerd.
 • … Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol…
  Als welp laat je ook aan anderen zien wat scouting is, ook buiten scouting. Hier beloof je dat je, tijdens de opkomsten en thuis, laat zien hoe aardig jij bent voor andere mensen.
 • … Hij […] zorgt goed voor de natuur.
  Bij de regel hierboven heb je gezegd goed voor de mensen om je heen te zorgen, maar hier beloof je goed voor de natuur te zorgen. Dit is vooral op de opkomsten belangrijk omdat je daar midden in de natuur zit. Ook thuis kan je goed voor de natuur zorgen.

De muurtekening in het welpenhok 

De belofte

De belofte zeg je op als je wordt geïnstalleerd als welp. Bij de Sint Joris-opkomst herhalen we allemaal de belofte. De belofte hoef je niet letterlijk uit je hoofd te kennen, maar je moet je er natuurlijk wel aan houden.

Ik beloof, met de hulp van God, een goede welp te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet. Jullie kunnen op mij rekenen.

Ook de belofte is eigenlijk best een volle zin. Hieronder staan de onderdelen uitgelegd.

 • Ik beloof, met de hulp van God…
  De Pieter Maritz is een christelijke scoutinggroep. (Dat staat ook op het insigne op je rechter borstvakje). Daarom vragen we ook bij de belofte de hulp van God.
 • Ik beloof […] een goede welp te zijn…
  Je belooft hier je best te doen om een goede welp te zijn. Dit klinkt als een moeilijke vraag, maar we bedoelen hier eigenlijk dat je je best doet om aardig te zijn voor jezelf en anderen, en dat je op de zaterdag een leuke opkomst hebt.
 • Ik beloof […] iedereen te helpen waar ik kan…
  Als je iemand tegenkomt die hulp nodig heeft beloof je hier om hem of haar zo goed mogelijk te helpen.
  Lord Baden Powell (de oprichter van scouting) had hier een ezelsbruggetje voor bedacht. Als je ‘s ochtends je broek aan doet doe je een muntje in je rechter broekzak. Als je dan iemand hebt geholpen doe je het muntje in je linker broekzak. Zo onthoud je om iedere dag minstens één goede daad te doen.
 • Ik beloof […] me te houden aan de welpenwet. …
  De wet, die hierboven staat uitgelegd, heb je bij je installatie opgezegd. Je belooft hier om je aan deze wet te houden.
 • … Jullie kunnen op mij rekenen.
  Hier geef je aan dat anderen aan jou om hulp kunnen vragen, als ze hulp nodig hebben.